Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

První léta první republiky- prvorepublikové Československo v letech 1918-1920

Edukační program

Soubor interaktivních didaktických pomůcek s výukovým programem. Tento projekt vznikl za podpory Ministerstva kultury České republiky z programu Kulturní aktivity – Podpora projektů k připomínkám významných výročí naší státnosti (1918, 1968, 1993). Čtěte dále...

Cílem projektu „První léta republiky (prvorepublikové Československo v letech 1918-1920)“ bylo v návaznosti na výstavu První světová válka – léta zkázy a bolesti a s ní spojeným edukačním programem Mizérie Velké války nabídnout základním a středním školám soubor interaktivních didaktických pomůcek s propracovaným výukovým programem. Zcela záměrně byla zvolena již osvědčená a školami žádaná forma „muzejního kufříku.“ Téma problematiky vzniku první československé republiky navazuje na již vzniklé programy, efektivně je rozvíjí a podporuje předmětovou výuku dějepisu na druhém stupni ZŠ a na SŠ.

Projekt se skládá ze dvou částí. První část tvoří soubor pro předmětovou výuku tématu vzniku Československa s možností přiblížit peripetie vzniku první republiky v letech 1918 -1920 na základě tiskovin, předmětů denní potřeby i dalších dokladů každodennosti. Při výběru jednotlivých položek byla zohledněna jak ustálená dosavadní praxe výuky tématu s omezenou časovou dotací, tak nejnovější metody výuky historie na základních a středních školách. Soubory mají celostátní užitelnost s bližší provázaností na lokální dějiny jihu Čech.

Druhou částí obou souborů je metodický manuál, výběr z nejnovější odborné literatury a softwarová podpora.  Knihy zapůjčitelné současně s interaktivními pomůckami mají umožnit vyučujícím hlouběji proniknout do problematiky s vynaložením minima finančních nákladů a času. Nabízí se k užívání i vytvořený software časové osy, prezentace a metodická doporučení s dodatky.

Od ledna 2019 je tedy možné si objednat edukační program realizovaný edukačním oddělením Jihočeského muzea ve dvojím režimu – škola do muzea, muzeum do školy, nebo žádat o krátkodobou výpůjčku souboru pomůcek se všemi náležitostmi projektu.


Odborný pracovník: Mgr. Lukáš Faktor
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost,
Místo konání: Historická budova Jihočeského muzea, Dukelská 1 nebo u Vás ve škole
Začátky programů: dle otevírací doby muzea
Celková délka programu: 60 minut
Cena: 30 Kč/žák při programu v muzeu nebo 50 Kč/žák při programu ve škole (pedagogický doprovod zdarma)
Objednávka edukačního programu ZDE

Projekt finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR

 

Kontaktní osoba:
Edukační pracoviště + Centrum interaktivního vzdělávání
Datum zveřejnění:
2.1.2019

Diskuse

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek


Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Čtvrtek)

Dopoledne 9.00 - 12.00
Odpoledne 12.00 - 17.30

Zítra (Pátek)

9.00 - 12.00
12.00 - 17.30

Celá otevírací doba

Kalendář akcí

Nejbližší akce

29.3.2024

Řemesla pod Novohradskými horami

Tvrz Žumberk u Nových Hradů (374 01 Trhové Sviny)
29.3.2024

Stálá expozice - Historie tvrze Žumberka a okolí, Skleněný poklad a Osobnosti Novohradska

Tvrz Žumberk u Nových Hradů (374 01 Trhové Sviny)
2.4.2024

Zbraně a zbroj v pozdním středověku (Petr Turya, Guildam Gladiatorum)

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova