Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

Právě rostou: květen 2017

Stoupající květnové teploty ukončily sezónu druhů časného jara a přinášejí první holubinky a hřibovité…

První polovina měsíce byla ještě poměrně bohatá na srážky, ale následující zlom v podobě vysokých teplot a suchého východního větru slibný začátek sezóny mykorhizních hub zastavil. 

kališník obecný
(Helvella acetabulum)

kališník běločerný
(Helvella leucomelaena)

kališník podobný
(Helvella confusa)

Počasí první poloviny měsíce vyhovovalo chřapáčům. Ve velkém množství bylo možné najít kališník obecný (Helvella acetabulum), který se objevuje i na lokalitách, kde doposud nebyl nalezen. To platí i pro vzácnější kališník běločerný (Helvella leucomelaena) tvořící přisedlé až zanořené plodnice pod borovicemi na propustných alkalických půdách. Objevil se také kališník podobný (Helvella confusa) rostoucí na podobných stanovištích jako předchozí druh, ovšem v mykorhize se smrkem. Vyžaduje ale lepší zásobení substrátu vláhou.

chřapáč Quéletův
(Helvella queletii)

jehnědka jedlová
(Ciboria rufofusca)

terčka jedlová
(Rutstroemia elatina)

Hojně nasadil chřapáč Quéletův (Helvella queletii) nápadný dlouhým žebernatým třeněm. Pod jedlemi, zvlášť na vlhkých stanovištích vyšších poloh, můžeme ještě najít na zanořených šupinách z jedlových šišek číšky jehnědky jedlové (Ciboria rufofusca). Na podobných místech, ale na jedlových větvičkách, roste vzácnější terčka jedlová (Rutstroemia elatina).

smrž kuželovitý
(Morchella conica)

smrž pražský
(Morchella pragensis s. l.)

smrž obecný
(Morchella esculenta)

Zhruba do poloviny května bylo možné najít poslední smrže. Ve vyšších polohách šlo o plodnice smrže kuželovitého (Morchella conica), jehož růst skončil v nižších polohách zhruba před měsícem. V nižších polohách se objevovaly druhy rostoucí na mulčích a také druhy z okruhu smrže obecného (Morchella esculenta).

destice chřapáčová
(Discina ancilis)

ucháč obecný
(Gyromitra esculenta)

ušíčko černé
(Pseudoplectania nigrella)

V podhorských lesích jsme našli ještě destici chřapáčovou (Discina ancilis). Plodnice na snímku pochází ze skládky dřeva u lesní cesty; objevila se ale i na jiných netypických stanovištích, například na mulčovaném záhonu. Opad borovic preferuje ucháč obecný (Gyromitra esculenta), pro který byla letošní sezóna příznivější než pro ucháč obrovský (Discina gigas). Dařilo se také ušíčku černému (Pseudoplectania nigrella), našli jsme jej na několika nových lokalitách.

holubinka parková
(Russula exalbicans)

kalichovka Schwartzova
(Rickenella schwartzii)

kořenovec načervenalý
(Rhizopogon roseolus)

Holubinky, které v mnohých letech rostou prakticky od počátku května, tentokrát vyrážejí řídce a nesměle. Krom holubinky parkové (Russula exalbicans) jsme se setkali s holubinkou doupňákovou (Russula grisea). Ve vlhčích trávnících si můžete všimnout drobné houbičky, kalichovky Schwartzovy (Rickenella schwartzii), jejíž bílé lupeny kontrastují se třeněm zbarveným v přechodu od krémové až po černohnědou. Pod borovicemi se můžete setkat s částečně zanořeným hlízovitým útvarem okrové, po otlačení růžové barvy. Pravděpodobně půjde o podzemí houbu, kořenovec načervenalý (Rhizopogon roseolus).

závojenka jarní
(Entoloma vernum)

pavučinec kaštanový
(Cortinarius castaneus)

vláknice plsťovitá
(Inocybe lacera)

S oteplením skončila sezóna závojenky jarní (Entoloma vernum), jedné z prvních prudce jedovatých jarních hub. Letos rostla poměrně hojně; protože se ale příliš nepodobá žádné běžně sbírané houbě, otravy nejsou časté. Krom pavučince jarního (Cortinarius vernus), který také pomalu končí, se v teplých dubových lesích může objevit vzácnější pavučinec kaštanový (Cortinarius castaneus). Vláknice se zatím příliš k růstu nemají, krom vyobrazené vláknice plsťovité (Inocybe lacera) se ve větším množství objevila jen vláknice Bongardova rybovonná (Inocybe bongardii var. pisciodora).

čirůvka májovka
(Calocybe gambosa)

helmovka tuhonohá
(Mycena galericulata)

klouzek obecný
(Suillus luteus)

Z běžných jarních hub nelze opomenout čirůvku májovku (Calocybe gambosa), jeden z mála jarních druhů, který ocení i praktičtí houbaři. Na trouchnivém dřevu se může objevit helmovka tuhonohá (Mycena galericulata). Vzácně se lze setkat s prvními hřibovitými - klouzkem obecným (Suillus luteus), hřibem dubovým (Boletus reticulatus), hřibem kovářem (Neoboletus luridiformis) nebo některými kozáky a křemenáči.

fotografie: J. Janda, J. Souček (autora zobrazíte najetím kurzoru na snímek)

Kontaktní osoba:
Mykologický klub
sekce:
Aktuality
Datum zveřejnění:
24.5.2017

Související články

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku