Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

Právě rostou: březen 2014

Teplé a převážně suché březnové počasí ukončilo sezónu typických zimních hub…

Začátkem měsíce jsme ještě měli možnost vidět typické zimní, případně celoroční druhy. Většina jejich plodnic už ale zasychala: penízovka sametonohá (Flammulina velutipes), ucho Jidášovo (Auricularia auricula-judae), rosolovka listovitá (Tremella foliacea) nebo rosolovka mozkovitá (Tremella mesenterica). Sezóna přála vzácnému ohnivci jurskému (Sarcoscypha jurana), který roste na spadaných lipových větvích v oblastech suťových lesů (více k ohnivci zde).

ucho Jidášovo
(Auricularia auricula-judae)

ohnivec jurský
(Sarcoscypha jurana)

rosolovka mozkovitá
(Tremella mesenterica)

Nejčastěji bylo možné narazit na plodnice „chorošů“, jimž výkyvy počasí tolik nevadí: pevník chlupatý (Stereum hirsutum), lesklokorka ploská (Ganoderma applanatum), outkovka pestrá (Trametes versicolor), troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola), troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius), anýzovník vonný (Osmoporus odoratus), šedopórka osmahlá (Bjerkandera adusta), ohňovec obecný (Phellinus igniarius), ohňovec tečkovaný (Phellinus punctatus), trámovka plotní (Gloeophyllum sepiarium). Z dalších dřevokazných hub můžeme jmenovat hlívu hnízdovitou (Phyllotopsis nidulans).

ohňovec tečkovaný
(Phellinus punctatus)

anýzovník vonný
(Gloeophyllum odoratum)

hlíva hnízdovitá
(Phyllotopsis nidulans)

Prakticky po celý březen jsme mohli na vlhčích stanovištích najít druhy z okruhu kržatky zimní (Tubaria hiemalis s. l.) a v lužních lesích pod olšemi mističkovité plodničky jehnědky olšové (Ciboria amentacea), které vyrůstají z loňských jehněd. Teplé počasí způsobilo, že se některé jarní druhy objevily s výrazným předstihem, například kačenka česká (Verpa bohemica) vyrazila prakticky o měsíc dříve než loni, ale nedostatek srážek zabránil hojnějšímu růstu - plodnice se objevují jen jednotlivě.

kačenka česká
(Verpa bohemica)

kržatka zimní
(Tubaria hiemalis s. l.)

jehnědka olšová
(Ciboria amentacea)

Kontaktní osoba:
Mykologický klub
sekce:
Aktuality
Datum zveřejnění:
25.3.2014

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku